LIVE TEXT | Război în Ucraina. Pierderile de tancuri rusești au fost enorme în acest război, ridicându-se la echivalentul a aproximativ 16 regimente de tancuri

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Pierderile de tancuri rusești au fost enorme în acest război, ridicându-se la echivalentul a aproximativ 16 regimente de tancuri

Oryx a verificat peste 1.000 de pierderi distincte de tancuri rusești și 500 de tancuri capturate pe 9 februarie, ceea ce înseamnă probabil că Rusia și-a pierdut jumătate din flota de tancuri de dinainte de război, în primul an de război.

Tanc rusesc distrus în regiunea Lugansk. Foto: Shutterstock

UPDATE 05.57 Președintele parlamentului de ocupație din Crimeea, Vladimir Konstantinov, a declarat că oficialii ocupației din Crimeea au naționalizat proprietăți ucrainene în valoare de zeci de miliarde de ruble (cel puțin 10 milioane USD). Acesta a mai spus și că intenționează să folosească fondurile din vânzarea proprietăților pentru a sprijini forțele ruse care luptă în Ucraina.

UPDATE 05.24 Oficialii militari ucraineni au raportat că forțele ruse nu pot repara sistemele de rachete antiaeriene S-300 modernizate în apropierea frontului din cauza problemelor de logistică și trebuie să transfere aceste sisteme către fabricile de producție din Rusia.

UPDATE 05.16 Forțele ruse s-au desfășurat pe tot parcursul acestui război în diferite structuri non-standard și non-doctrinare, începând cu gruparea tactică de batalion, dar cuprinzând și regimente de voluntari, unități BARS (Rezervația Națională de Luptă) și unități de miliție aparținând Republicilor Populare Donețk și Lugansk ( DNR și, respectiv, LNR), ca să nu mai vorbim despre formațiunile de condamnați Wagner Private Military Company (PMC). Revenirea la structurile doctrinare reprezintă un punct de inflexiune în structura forțelor ruse și în designul campaniei împotriva Ucrainei. După cum a evaluat anterior ISW, Ministerul rus al Apărării (MOD) se angajează în prezent într-o serie de reforme menite să oficializeze și să profesionalizeze Forțele Armate Ruse și să se pregătească să ducă un război prelungit în Ucraina ca o armată convențională.

UPDATE R 04.22 Rușii obțin mai puține beneficii din această revenire la normal în operațiunile militare decât ar fi sperat din cauza stării foarte degradate a forțelor lor. Ei nu au lăsat suficient timp pentru a-și antrena rezerviștii mobilizați la standarde suficiente pentru a sprijini războiul de manevră mecanizată ofensiv la scară largă, așa cum a observat în mod repetat ISW; și în mod clar le lipsește echipamentul necesar pentru a-și echipa unitățile reconstituite. Diviziile 3 și 144 coerente de pușcă motorizată care atacă pe axa Oblastului Luhansk au obținut astfel relativ puține câștiguri de la începutul ofensivei.

UPDATE 03.52 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive la nord-vest de Svatove și lângă Kreminna. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene consolidează pozițiile de front la vest și nord-vest de Kreminna. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au trecut granița rusă în regiunea Harkov și au ocupat așezări de graniță nespecificate.

UPDATE 03.34 Armata rusă a angajat o mare majoritate a elementelor convenționale aparținând Districtului Militar de Vest (ADM) în efortul său ofensiv decisiv din regiunea Lugansk, lăsând relativ puține elemente fie în rezervă, fie neobservate. ISW a observat elemente ale ADM din Rusia, împreună cu unele elemente suplimentare din Districtul Militar Central (CMD), Republica Populară Donețk și Luhansk (DNR și LNR) și elemente aeropurtate (VDV), dispuse de-a lungul liniei frontului Oblast Luhansk, cu o concentrație specifică de unități de-a lungul linia Svatove-Kreminna. ADM a angajat pe deplin ambele divizii de infanterie ale Armatei 20 de arme combinate (CAA) - Divizia 144 de infanterie motorizată (144 MRD) și Divizia a 3-a de puști cu motor (3 MRD) - pe linia Svatove-Kreminna din regiunea Lugansk. ISW a observat atât regimentele de infanterie 144-lea MRD (Regimentul 254 de infanterie motorizată de gardă și regimentul de infanterie motorizată de gardă 488) cât și regimentul de tancuri (regimentul 59 de tancuri de gardă) angajate de-a lungul liniei Svatove-Kreminna, dar a observat doar cele 752 și Regimentele 252 de infanterie motorizată din 3 MRD după nume. ISW a observat, de asemenea, rapoarte conform cărora sunt desfășurate elemente ale Diviziei a 4-a de tancuri a Armatei 1 de tancuri de gardă, ale Regimentului 26 de tancuri din cadrul Diviziei 47 de tancuri a Armatei 1 de tancuri de gardă și ale Brigăzii 27 de tancuri separate a Armatei de tancuri 1-a de gardă. de-a lungul liniei de la Svatove la nord spre Kupyansk. CMD a trimis în plus elemente ale Regimentului 6 de tancuri din Divizia 90 de tancuri în zona Svatove și elemente nespecificate în direcția Lyman la vest de Kreminna. Unitățile DNR și formațiunile ad-hoc susțin aparent operațiunile ADM de-a lungul liniei Svatove-Kreminna în număr limitat, iar unitățile LNR (în special Regimentul 4 de pușcă motorizată) sunt angajate în zona Bilohorivka de la sud de Kreminna. Elemente VDV limitate, în special ale Diviziei 76 de asalt aerian de gardă și ale Diviziei 98 aeropurtate.

image

UPDATE 03.10 Forțele ruse au obținut probabil câștiguri marginale în suburbiile de nord ale lui Bakhmut și în periferia de est a orașului. Un proeminent blogger rus a susținut că formațiunile decimate ale Grupului Wagner își restrâng aria ofensivelor în zona Bakhmut din cauza lipsei de forțe.

image

UPDATE 02.44 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul periferiei de vest a orașului Donețk și în jurul Vuhledar.

UPDATE 02.29 Bloggerii ruși au susținut că forțele ruse au efectuat un atac la sol localizat în apropiere de Novodanylivka, regiunea Zaporijia. Bloggerii ruși și au înregistrat imagini amplificate care arată luptătorii Grupului Wagner sosind în Melitopol, regiunea Zaporijia.

image

UPDATE 01.55 Absența mai multor elemente de elită și proeminente ADM de pe linia Oblastului Lugansk și din alte părți ale teatrului de război sugerează că armata rusă continuă să se confrunte cu provocări în reconstituirea unităților de luptă și în special a unităților de tancuri. ADM comandă trei formațiuni de manevră la nivel de armată - Armatele 6 și 20 de arme combinate (CAA) și Armata 1 de tancuri de gardă (GTA). Al 20-lea CAA este puternic angajat de-a lungul liniei Svatove-Kreminna. Cu toate acestea, ISW a observat doar mențiuni limitate ale celui de-al 6-lea CAA și mențiuni parțiale ale primei formațiuni GTA din regiunea Luhansk și nu a observat aceste elemente nicăieri altundeva în teatru de luptă, sugerând că unele dintre aceste unități și formațiuni probabil nu au fost reconstituite încă. O întârziere în reconstituirea unităților de tancuri, în special, ar putea rezulta din faptul că mai multe unități de tancuri și formațiuni mecanizate rusești critice (și anterior de elită) au suferit înfrângeri devastatoare pe parcursul primului an de război. Primul GTA, de exemplu, a suferit pierderi masive în timpul atacului său în regiunea Cernihiv la începutul războiului și apoi din nou în toamna anului 2022, în timpul contraofensivei Ucrainei din regiunea Harkov. Divizia a 4-a de tancuri din GTA 1, în special regimentele 12 și 13 de tancuri de gardă, au pierdut aproape 100 de tancuri (în valoare de un regiment complet) în câteva zile în septembrie 2022.

UPDATE 01.17 Pierderile de tancuri rusești au fost enorme în acest război, ridicându-se la echivalentul a aproximativ 16 regimente de tancuri, ceea ce probabil împiedică Rusia de a-și reconstitui rapid unitățile de tancuri. Estimările recente ale informațiilor prezentate de organizația olandeză de investigație Oryx și institutul britanic de cercetare Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) descriu în mod clar aceste pierderi. Oryx a verificat peste 1.000 de pierderi distincte de tancuri rusești și 500 de tancuri capturate pe 9 februarie, ceea ce înseamnă probabil că Rusia și-a pierdut jumătate din flota de tancuri de dinainte de război, în primul an de război. IISS a remarcat în mod similar la 15 februarie că Rusia a pierdut aproximativ 50% din numărul de tancuri de luptă principale T-72B și T-72B3M de dinainte de război. Un singur regiment de tancuri necesită doar 100 de tancuri, așa că reconstruirea a două regimente de tancuri de la zero (așa cum probabil o cer Regimentele 12 și 13 de tancuri) ar necesita 200 de tancuri, pe care forțele armate ruse nu par să le aibă în stocuri utilizabile și nu par capabile să producă rapid. Pierderile larg răspândite de tancuri influențează, de asemenea, capacitățile formațiunilor de infanterie motorizată de a funcționa eficient, dar unitățile de pușcă motorizate necesită mai puține tancuri în fiecare și pot folosi mai bine cantitatea mare de forță de muncă relativ neantrenată pe care a generat-o mobilizarea grăbită a rezervelor rusești. Cu toate acestea, absența regimentelor și brigăzilor de tancuri reconstituite privează forțele terestre ruse de tipul de pumn necesar pentru a face și a exploata progrese semnificative din punct de vedere operațional – ceea ce ar putea explica de ce ADM nu a reușit până acum să facă niciuna.

UPDATE 00.33 Modelul desfășurărilor rusești în alte părți ale teatrului de opeațiuni sugerează cu tărie că majoritatea elementelor de manevră disponibile din celelalte districte militare și ale Forțelor Aeropurtate sunt deja angajate și, prin urmare, nu constituie o rezervă mare pe care Moscova ar putea să o arunce brusc în lupta de la Lugansk sau altundeva. ISW a evaluat anterior că diverse elemente ale Districtului Militar de Sud (SMD) se angajează în prezent în eforturi ofensive nereușite în toată regiunea Donețk și dețin poziții de apărare pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson. Elemente din Districtul Militar de Est (EMD) și Brigăzile 40 și 155 de Infanterie Navală au luptat în principal lângă Vuhledar, în vestul Oblastului Donețk și au suferit pierderi catastrofale în ultimele săptămâni.Trupele DNR sunt puternic angajate de-a lungul periferiei orașului Donețk și în alte părți din regiunea Donețk. Districtul Militar Central (CMD), care a suferit pierderi devastatoare în timpul operațiunilor de contraofensivă ucrainene de lângă Lyman în toamna anului 2022, pare să consolideze în principal elementele ADM în zona Kreminna. Elementele VDV sunt împrăștiate în tot teatrul, completând treptat și înlocuind din ce în ce mai mult Grupul Wagner în atacurile sale din jurul Bakhmut și menținând o prezență în sudul Ucrainei, precum și o prezență limitată în regiunea Lugansk. Angajamentul forțelor ruse în toată Ucraina sugerează că al 2-lea MRD este singurul candidat evident pentru o rezervă de teatru de operațiuni, cu excepția cazului în care încep să apară regimentele/brigăzile de tancuri dispărute. Ministerul Apărării al Regatului Unit (MdD) a confirmat anterior această evaluare cu sugestia că o majoritate absolută a armatei ruse este deja angajată în Ucraina.

ȘTIRE INIȚIALĂ Faza majoră a operațiunilor ofensive rusești în regiunea Lugansk este în desfășurare, iar Rusia probabil nu are suficiente rezerve neangajate pentru a crește dramatic amploarea sau intensitatea ofensivei din această iarnă. Forțele terestre convenționale rusești se desfășoară și luptă în general în formațiuni și unități doctrinare normale, mai degrabă decât în grupuri tactice de batalion sau alte structuri ad-hoc. Absența observată a mai multor unități de tancuri critice sugerează că armata rusă continuă să se lupte să înlocuiască echipamentele, în special tancurile, pierdute în timpul operațiunilor ofensive eșuate anterioare. Aproape sigur că forțele ruse mai au în rezervă unele unități mecanizate reconstituite, dar angajamentul acestor rezerve limitate față de linia frontului din regiunea Lugansk este puțin probabil să schimbe dramatic cursul ofensivei în curs. Modelul actual de angajament din regiunea Lugansk indică faptul că forțele ruse din această zonă se desfășoară în unități și formațiuni de la nivelul districtului militar cel puțin până la nivelul brigăzii/regimentului, și probabil până la nivelul batalionului. Forțele ruse care operează în și în apropierea frontului din regiunea Lugansk sunt aduse aproape în întregime din Districtul Militar de Vest (ADM), cu câteva întăriri din alte grupări de forțe. Această dispoziție sugerează că, superiorii militari ruși au revenit la structura tradițională de comandă și control a districtului militar, în care toate unitățile dintr-o zonă geografică intră în aria de responsabilitate a unui singur district militar. Două divizii complete WMD (Divizia 144 de infanterie motorizată și divizia a 3-a de infanterie motorizată) și-au desfășurat fiecare regimente de manevră în linie, permițând comandanților diviziei să opereze așa cum sunt proiectate diviziile să facă. Aceste regimente au fost reconstituite cu personal mobilizat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?